EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: MOJI TRENINZI PRIJE I POSLE OVOG FORUMA  (Read 6353 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Al Mir

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1129
  • Gender: Male
MOJI TRENINZI PRIJE I POSLE OVOG FORUMA
« on: August 27, 2013, 02:43:41 PM »
Eh, imam neku potrebu da podjelim priču o tome kako sam ja trenirao dok nisam naišao na ovaj forum i upoznao ljude na njemu i šta se sve izdešavalo nakon toga u mom sportskom životu, pa ako koga interesuje nek pročita, ostavi komentar ili bilo šta..
Ovo je ujedno i moj način zahvale ljudima od kojih sam dobio dosta znanja u mom sportu Olympic weightlifting a Bogami i u PL i nabijanju snage uopće.
Pa da krenem..

Ja sam se dugo bavio karateom i nosilac sam crnog pojasa u karateu i to mi je bio vrlo drag sport. Živio sam u svijetu borilačkih vještina a za moj tadašnji pojam tegovi i sve oko tegova je bilo za krkane i grmalje, kako mi u Bosni kažemo..Vremenom sam spoznao da moje mahanje rukama i nogama u prazno i žestoke tuče sa brojnim zamišljenim protivnicima, mi ne daju puno samopouzdanja i što je najgore ne utiče na bolje na moje fizičke performanse..Tako jedno prilikom spremajući se za državno prvenstvo u karateu 1999 godine, zamolio sam jednog sugrađanina koji je bio trener u olimpijskom dizanju tegova da mi pomogne u pripremama za dobivanje na snazi i kondiciji na što je on pristao..
Počeli smo trenirati i znam da sam imao viška nekoliko kilograma i da je bio jako surov i nemilosrdan kad to sada gledam iz ove perspektive(Bilo je ipak neznanje u pitanju). Zbog svog posla sam mogao da treniram 3 dana pa sam četvrti morao odmarati i to je po mene bilo dobro, jer bi me taj trener bukvalno slomio da nije bilo tog dana odmora a koga ću u nastavku zvati BRKO..Znači u ta tri dana svako jutro sam trčao jako teške dionice tipa 6x 400 metara na vrijeme pa nakon toga 3200 metara, pa naredni dan 12 krugova x 500 metara takođe na vrijeme a treći dana neka ruta u brdu i tako u krug, gdje sam zaista umiro. Naveče je opet bila posebna priča.
Jedan dan bi radio čučanj i to neke svemirske serije tipa 5x5, 3x3 pa 3x1 probijanja, nakon čega bi bila zadnja loža, prednji šut, pa pressa. Nakont oga bi radio gomilu vježbi za leđa I šta sve još, uglavnom trning bi trajao oko 3 sata. Narednog dana je bio bench sa svojim derivatima, pa ruke, ramena I isto tako 3-3 i po sata. Treći dan opet čučanj i sve tako u krug.
Da ne duljim više oko ovoga nakon što sam završio sa državnim prvenstvom u karateu gdje sam bio samo jak i ništa više na nagovor BRKE sam počeo sa WL i tek tada počinju moje muke..Da napomenem da sam radeći onakav sistem vježbanja uz meni tada nepoznate bobice od 5mg sa 96 kg dosegao do težina u bench 145, zadnji čučanj 200 a DL nismo nikad radili jer to samo budale rade koji će nam k...c to.
Eh onda sam na nagovor BRKE počeo vježbati olimpijsko dizanje tegova . Strašno krut i nerazgiban to je bila prava patnja za mene. Ovo sad što ću navesti o tome kako sam trenirao se u većini slučajeva ne razlikuje od onoga kako većina dizača u exyu trenira (ima izuzetaka koji zaista znaju i svaka im čast).
Trenirao sam 6x sedmično, svaki dan je bio čučanj, da li je to zadnji ili prednji nije bitno ali svaki dan smo ga radili jako puno i jako dugo. Svaki dan smo radili clean/snatch pull. Svaki dan smo radili i trzaj i izbačaj(bez obzira da li je to klasik ili power varijanta). NIKAD nismo radili DL, niti RDL, niti GM. Nikad nismo radili push press, nikad nismo radili press. Radio sam svako drugi dan zadnju ložu, prednju ložu, press mašinu, bench 1x sedmično i to je uglavnom to. Ovako sam sa BRKOM trenirao nekih 7-8 godina, s tim da sam pravio pauze zbog povreda, zbog svega drugog ali sam ovako uvjek trenirao. Na sve ovakve trenige sam imao sljedeće rezultate što se tiče treninga (nikad nisam uspio napravit takav rezultat na takmičenju jer sam uvjek bio ili povrijeđen ili preumoran)snatch 130, C&J 160, front squat 190, back squat 250, sve sa 94-96 kg.
To bi bilo to što se tiče načina kako sam ja trenirao i kakvi su bili ti moji rezultati. Nakon izvjesnog vremena sam se razišao sa BRKOM i njegovim „znanjem“ i krenuo sam ispočetka, bukvalno sa nule.
Znači BACK SQUAT..
Znači, ko ga ne radi ko da i ne trenira..
Znači, dobro pročitaj ovo dvoje iznad..

Offline Al Mir

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1129
  • Gender: Male
Odg: MOJI TRENINZI PRIJE I POSLE OVOG FORUMA
« Reply #1 on: August 27, 2013, 02:44:09 PM »
I onda sam naišao na ovaj forum i ispočetka sam samo čitao i nisam mogao da vjerujem kakve „gluposti“ ljudi pišu. Neki Milan piše kako trenira UKUPNO 3x sedmično, od toga 1x sedmično radi čučanj i ima blizu 300 kg. Ma jesi . kontam, koga lažeš, bez 6x sedmično ne može niko 200 kg, a kamoli 300 jbt. Isto to piše i neki Aragorn. Niđe veze kontam. I onda se pojavi njemački WL reprezentativac Velagić Almir koji u priči sa mnom kaže da radi sedmično 3 do 4 x čučanj, 2x zadnji, 2x prednji, nekad čak i 1x zadnji i 1x prednji. Radi DL, radi snatch DL, radi push press, radi press i sve ono što ja nisam radio on radi. Pa čekaj jbt ko je ovdje lud.
Eh onda sam se upoznao sa Milanom (nije strongmen Jovanović već Milan sa exyu) i Aaragornom i počelo je moje obrazovanje. Eh sad tebalo je izmiksati znanje od Velagića sa PL principima od Milana i Aragorna i sve to sklopiti u WL da to uspješno funkcioniše, da moji takmičari i ja dobijemo na snazi a ne izgubio osnovno iz WL pokretljivost, gipkost itd itd..
Dugim prepiskama i razgovorima sa poslušao Velagića, Milana i Aaragorna i odlučio sam da te izmixane principe pretočim u djelo i nećete vjerovati ONO RADI. Sad sa sigurnošću tvrdim da moj klub i moji takmičari (na osnovu ovog znanja i mixa) jedini u exyu treniraju drugačije od svih ostalih i imaju rezultat.
Kako treniraju, prije svega treniraju individualno prema njihovim karakteristikama i šta kome fali itd ali u suštini sedmični raspored izgleda ovako:
 
  Zadnji čučanj, 2x sedmično, nerijetko 1x
  • Prednji čučanj, 1x sedmično,
  • DL, 1x sedmično,
  • GM 3x sedmično,
  • Push press, 1x sedmično,
  • MP, povremeno 1x sedmično
  • Snatch, 2x sedmično,
  • C&J, 1-2x sedmično,
  • Clean pull 1x sedmično,
  • Snatch pull 1x sedmično,
  • RDL 1x sedmično
  • Bench, NIKADA,
   
Sve sam sveo na to da u svim disciplinama se ne provodi vrijeme u crvenoj zoni i da se ide u crveno samo na zahtjev takmičara i to odlično radi.
Isto tako sam spoznao da steroidi ne čine čuda već kvalitetni treninzi.
Sada mi je zaista smješno čuti kada neko kaže da svaki dan radi squat, pull ili 4x sedmično C&J i pri tome kuka na koljena, ramena i laktove i pita se zašto i kako.
 
Na kraju bih ponovo zahvalio ljudima koji su mi otvorili oči svojim savjetima, Milan, Aragorn, Siki i drugi.
 
Možda sam ponešto zaboravio pa nek pita ko šta ima pitati.
 
Znači BACK SQUAT..
Znači, ko ga ne radi ko da i ne trenira..
Znači, dobro pročitaj ovo dvoje iznad..

Offline Milan

  • Pocasni Clan
  • *
  • Posts: 7406
  • "Sloga bice poraz vragu"
Odg: MOJI TRENINZI PRIJE I POSLE OVOG FORUMA
« Reply #2 on: August 27, 2013, 03:13:51 PM »
To Aragornu zahvali jer sve je on zapoceo sa svojim nacinom razmisljanja a i ja sam usvajao kao i ti.Tek je sad sve to sazrelo u meni da kazem pa mi sve zvuci logicnije.
Imali smo ovde pre toga pokusaj zacetka pl foruma ali je covek znao kao i taj tvoj prvi trener.

Sto se tice tvojih takmicara, gledao sam ih na Partizanovom stadionu.Ekipa sa ubedljivo najboljom tehnikom i sa najboljim sportskim ponasanjem.A stvarno smo videli svasta tamo.Znam da ce neki reci da je tehnika za slabe, ali moramo i mi slabi da vezbamo nekako.Doduse, i ja bih slusao da mi trener nosi magnum 357  :lol:
Quote
Powerlifting,strongman,weightlifting su direktno povezani sa nasom urodjenom teznjom da budemo jaki i spremni i prevazidjemo sve poteskoce i kao takvi su daleko prirodniji ,jer izviru iz kolektivnog secanja celokupne civilizacije,znaci ,imaju veoma duboke korene u nasim istinskim teznjama.

sledeci cilj:SQ 400  BP 190 DL 380

Offline Al Mir

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1129
  • Gender: Male
Odg: MOJI TRENINZI PRIJE I POSLE OVOG FORUMA
« Reply #3 on: August 27, 2013, 03:20:45 PM »
Heheheh 357 je način treninga kroz crveno hahahah..
To su bili početci ali sam odmah insistirao na tehničkom izvođenju svega i to donosi rezultat..
Vjerovo ili ne i dan danas kad pričam sa WL trenerima i kažem im da moji rade periodizaciju, 3x sedmično čučanj a posebno kad kažem da rade DL zgražavaju se.. Šta će ti DL to nije naša vježba kažu..
Tako sam znao prije takmičenja na 15 dana izbaciti svojima DL ali su mi rekli ne izbacaj ga nikako, vole oni taj tonus koji osjećaju kroz DL i sada ga stalno rade. Čak i kada povremeno rade bugarsku šemu rade DL.
Znači BACK SQUAT..
Znači, ko ga ne radi ko da i ne trenira..
Znači, dobro pročitaj ovo dvoje iznad..

Offline Gvozdeni

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 549
  • Gender: Male
Odg: MOJI TRENINZI PRIJE I POSLE OVOG FORUMA
« Reply #4 on: August 27, 2013, 04:41:30 PM »
Svaka cast, lepa prica. Nadam se da ce se znanje prenositi mnogo kolena

Offline Al Mir

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1129
  • Gender: Male
Odg: MOJI TRENINZI PRIJE I POSLE OVOG FORUMA
« Reply #5 on: August 27, 2013, 05:19:37 PM »
Naravno, meni su pomagali, pa i danas, zašto nebi i ja drugima.
Znači BACK SQUAT..
Znači, ko ga ne radi ko da i ne trenira..
Znači, dobro pročitaj ovo dvoje iznad..

Offline filip85

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 963
  • Gender: Male
Odg: MOJI TRENINZI PRIJE I POSLE OVOG FORUMA
« Reply #6 on: August 27, 2013, 06:53:01 PM »
lepo i detaljno napisano, svaka čast na rezultatima... :)


a od Aragornovih postova je većina nas ovde, a i na ostalim domaćim forumima (tu ubrajam sve sa našeg govornog područja a ne samo iz Srbije), krenula da uči... žalosno je što su mu kasnije, na jednom drugom forumu gde je momke takođe uveo u celu priču, uzvratili onim najnižim uvredama i psovkama... no, njima na čast, da ne kvarimo sad temu :)

Offline Al Mir

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1129
  • Gender: Male
Odg: MOJI TRENINZI PRIJE I POSLE OVOG FORUMA
« Reply #7 on: August 27, 2013, 07:45:09 PM »
Da, cuo sam za to prije par dana tek od Milana. Nemam rijeci jednostavno. Na zalost i na sramotu tim ljudima.
Znači BACK SQUAT..
Znači, ko ga ne radi ko da i ne trenira..
Znači, dobro pročitaj ovo dvoje iznad..

Offline medomir

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 317
  • Gender: Male
Odg: MOJI TRENINZI PRIJE I POSLE OVOG FORUMA
« Reply #8 on: August 27, 2013, 10:15:46 PM »
Taman da iskoristim temu da vam se svima zahvalim sto delite znanje i iskustvo,internet je cudo nevidjeno,za onoga ko zeli pravilno da ga iskoristi  :clap:.


Offline TECHA

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 758
  • Gender: Male
Odg: MOJI TRENINZI PRIJE I POSLE OVOG FORUMA
« Reply #9 on: August 28, 2013, 12:48:58 AM »
Vrlo lepo i korisno za procitati! Meni je extremno zao sto sam prinudjen da treniram sam
i bez podrske, kao i to sto celo Uzice trenira po split sistemu, pa nesto i nemas sa kime
da komuniciras i popricas o treningu. Ima jedan momak koji trenira po strongman principima
i to je sve, njemu svaka cast, a ostalo je sve corak!
A svima vama jos jednom hvala sto ste me uveli u celu pricu!
Ne možemo nikada da garantujemo uspeh.
Ali uvek možemo da garantujemo napor da uspeh
dostignemo!