Redovni ste u teretani, ulažete maksimalan napor, uzimate suplemente i opet vam se čini da nešto u vašoj dnevnoj rutini nedostaje da bi efekat bio maksimalan. Možda vam nedostaje korak pre započinjanja samog treninga, tj. priprema za fizički napor u vidu pre workout suplemenata.

 

Šta su pre-workout suplementi?

Pre workout suplementi su dodaci ishrani koji se uzimaju pre treninga kako bi se telo pripremilo tako što će povećati mentalni fokus, dobiti više energije i snage, i time pojačati performanse i produžiti trajanje samog treninga. Ovi preparati zato uglavnom sadrže supstance sa stimulativnim efektom kao što je kofein, i one koje podižu nivo energije u telu poput različitih aminokiselina.

 

Zašto uzimati pre workout suplement?

Ovi suplementi ne garantuju da ćete trčati brže, vežbati duže ili dizati veće težine u teretani. Koliki će biti njihov efekat je krajnje individualna stvar i zavisi i od drugih faktora (ishrana, trening režim, stres, zdravstveno stanje itd.). Ipak, iskustva pokazuju da ovo dodaci ishrani mogu pomoći u sledećem:

 • Podizanje energije i izoštravanje fokusa – zahvaljujući svom stimulativnom dejstvu ublažavaju umor i pojačavaju koncentraciju tokom treninga. Ovo je posebno značajno u situacijama kada je motivacija za trening snižena.
 • Veća izdržljivost i bolje performanse – neki od sastojaka dokazano deluju na veću izdržljivost i osećaj veče snage te produžavaju treniranje i poboljšavaju performanse i rezultate.
 • Bolji protok krvi – ubrzavanju protok krvi širenjem krvnih sudova što takođe stvara efekat veće izdržljivost i istrajnosti.
 • Brži oporavak nakon treninga – pojedini sastojci ovih suplemenata smanjuju oštećenja mišičnih vlakana što dovodi do bržeg oporavka nakon treninga.
 • Podizanje motivacije - staraju osećaj veće motivacije za trening, kao i većeg elana tokom samog treninga.

 

Šta obično sadrže pre workout suplementi?

Od sastojaka mogu biti prisutni:

 • Stimulansi (kofein, taurin, guarana) – deluju podsticajno i izoštravaju fokus tokom treninga
 • Različite aminokiseline – L-arginin, beta alanin, citrulin koje povećavaj mišićnu izdržljivost i pospešuju oporavak mišića
 • Kreatin – povećava izdržljivost, snagu i mišićnu masu
 • Određene grupe vitamina – npr. B kompleks

 

L-arginin

Ova aminokiselina deluje kao vazodilatator. To znači da ona širi krvne sudove čime više kiseonika i hranljivih sastojaka dospeva do mišićnih ćelija, tako da mišici ne samo da mogu da izdrže veći i duži napor, već je time omogućen i njihov brži oporavak nakon treninga.

 

L-citrulin 

Aminokiselina koja nastaje prirodno u našem telu, ali je i čest sastojaka suplemenata za sportiste jer deluje na nakupljanje mlečne kiseline u mišićima te pozitivno utiče na osećaj umora nakon treninga. Širi krvne sudove te je protok hranljivih sastojaka do ćelija neometan i ubrzan, te je trening time znatno olakšan: više snage i energije, produženo trajanje i brži oporavak.

 

Kofein

Kofein je prirodni stimulans koje se nalazi u kafi, čaju i energetskim napicima. Poboljšava mentalni fokus i stvara osećaj veće energije i izdržljivosti u anaerobnim i aerobnim vežbama. Ubrzava metabolizam i povećava proizvodnju toplote u telu, čime pospešuje sagorevanje masti u telu. Umerene količine kofeina mogu podići raspoloženje i uticani na subjektivni doživljaj opšteg blagostanja. Kao i sa drugim sastojcima, ni sa ovim ne treba preterivati. Povećani unos kofeina može izazvati dehidrataciju, ubrzani rad srca, probleme sa probavom i osećaj uznemirenosti i nervoze.

 

Beta-alanin

Prirodna aminokiselina koja sprečava da se mlečna kiselina taloži u mišićima čime pozitivno deluje na doživljaj umora, sportske performanse i produžava izdržljivost.

 

Kad je najbolje vreme za uzimanje pre workout? 

Ovi suplementi se najčešće konzumiraju u vidu praha ili tableta. Ispunjavaju svoju svrhu onda kada se koriste pre treninga i to na način na koji je naznačeno u uputstvu za doziranje od strane proizvođača. Sastojci koje ovi suplementi sadrže mogu se pronaći i u hrani i mi ih hranom uglavnom i unosimo u dovoljnim količinama. Ali za osobe koje intenzivno treniraju i koje se redovno izlažu velikim fizičkim naporima količina potrebnih materija nije dovoljna da obezbedi dovoljnu energiju,  te su suplementi ove vrste dobrodošli. 

Naravno, kao i u slučaju svih ostalih dodatka ishrani koje sportisti koriste, i ovde treba biti na oprezu. Koristite ih samo uz prethodnu konsultaciju sa stručnjakom i ako niste preosetljivi na neki od sastojaka preparata.

Filteri
 • Cena
 • Gramaža
 • Brendovi Suplemenata (1)
 • 190rsd
 • 2790rsd

rsd  –  rsd

Brendovi Suplemenata: Activ Lab (2)