VAŠ DOKTOR, VAŠ DILER

Kako da dobijete ono što želite od vašeg doktora medicine

 

Ovaj čova ima šta vam treba. Može da vas poveže sa dobrom robom-bez fejkova, bez kopija, bez problema. Njegova hemija je uvek original i najboljeg kvaliteta. Ovaj tebra radi iznutra, moj čovek, pravi igrač. Čak i policiju drži u svom džepu. Tako je, nećete čak morati da brinete o problemima sa zakonom ako sarađujete sa ovim likom. I sada, reći ću vam ko je on, ali morate da budete ‘ladni kao špricer, časna pionirska? Najbolji diler u ovom gradu? Vaš doktor!

 Š’a ima doco?

Doktorova ordinacija. Nije baš naše omiljeno mesto za boravak. Miriše čudno. Časopisi su uvek iz 1987-e. Puna je bolesne dečurlije i tu je čudna fleka na podu. Kao šlag na tortu, recepcionarke čak nisu ni zgodne. I sve ovo je samo u čekaonici! Da ne pričamo šta se sve odvija iza zatvorenih vrata – pipanje i stiskanje i onaj prokleti hladni stetoskop! I kada prođete sve to, dobijete predavanje o opasnim efektima ‘novih’ suplemenata kao što su kreatin i efedrin. Vaš doktor vam čak može predložiti da se uhvatite šetanja ako želite da budete zaista zdravi i u formi.

I zašto biste onda za ime sveta uopšte hteli da idete u doktorsku ordinaciju? Pa, nisu svi doktori zarobljeni u vremenu ili ekstremno zatvorenog razmišljanja. Možemo iskoristiti ove evoluirane doktore u našu korist kako bismo došli do lekova koje bismo inače morali da kupimo na crnom tržištu ili na neki drugi način koji je u svojoj biti nezakonit. Koju vrstu hemije možete dobiti od vašeg doktora medicine? Šta kažete na Klomid, Nolvadeks, Anastrazol (arimidex) i dobri stari testosteron! Zvuči kao dobra pogodba, zar ne?

U ovom članku ću vam objasniti:

  • Kako da pronađete jednog od ovih doktora širokih shvatanja
  • Šta da im kažete kako biste na kraju dobili ono što želite
  • Kako da čeprkate oko vašeg tela da zeznete testove

 

Potraga za doktor Feelgood-om

Evo najlakšeg dela.  Prvo što treba da uradite jeste da nađete imenik. Onda pređite na žute strane i nađite ‘lekari’. Shvatili? Okej, sada tražite doktore koji se specijalizuju za prirodnu i alternativnu medicinu i kontrolu težine. Ako nađete nekog koji se specijalizuje u tretmanima protiv starenja, dobili ste dzekpot. Sada odlučite šta želite (u granicama razuma) i zovite da zakažete posetu.

Sada ću vam predstaviti nekoliko scenarija u zavisnosti od toga šta želite nabaviti. Razmišljajte o tome kao o ‘puškicama’ za varanje, kada budete pričali sa vašim doktorom.

Clomid (Klomifen)

Ovo će biti lek najlakši za nabavku u većini slučajeva. Pošto prođete pored recepcionara i uđete u ordinaciju, doktor će vas primiti. Pokušajte da vas ne uhvati dok kradete flastere. Zatim će vas pitati zbog čega ste danas došli. Najlakši i najbolji odgovor je da mu kažete da ste bivši korisnik anaboličkih steroida koji pokušava da napravi dete. Ako nije upoznat sa upotrebom klomifena kao lekom za mušku neplodnost, recite mu da potraži u  lekarskim referencama.

Sad, iako klomifen nije ‘odobren’ za lečenje muške neplodnosti, ovo će mu barem dati reference i može vam doneti dozu kredibiliteta. Druga opcija je da kažete da mislite da imate sve simptome niskog nivoa testosterona i da biste voleli da podignete vaše endogene nivoe. (Napisaću vam listu ovih simptoma na kraju članka). Čak mu možete ponovo reći da mislite da je ovaj problem verovatno proizišao iz prethodne upotrebe anaboličkih steroida.

Ako se i dalje koleba da napiše recept, u šta sumnjam, možete poneti ove dve apstraktne studije koje su lako dostupne putem javnog Medline-a. (prim.prev. internet sajt www.medline.com). Trebalo bi da možete naći ove i bilo koje druge navedene studije tako što ćete jednostavno  ukucati naslov ili autora i zatim potražiti željeno istraživanje.

1) “The effects of aging in normal men on bioavailable Testosterone and luteinizing hormone secretion: response to clomiphene citrate.” It can be found in the Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, 1987 Dec;65(6):1118-26 by Tenover JS, et al.

2) “The effects of normal aging on the response of the pituitary-gonadal axis to chronic clomiphene administration in men.” J Androl 1991 Jul-Aug;12(4):258-63 by Tenover JS, et al.

Oba istraživanja su naišla na povišene nivoe testosterona i LH (leutanazirajućeg hormona)  kako kod mlađih tako i kod starijih muškaraca koji su bili normalni i zdravi. E sad, pokazivanje ovih studija ne bi trebalo da je neophodno kod tipa doktora širih shvatanja kakve tražimo. Verovatno će zagristi čim im pomenete prostu činjenicu da će klomifen, budući da stimuliše oslobađanje gonadotropina tako što se nadmeće za vezivanje za estrogene receptore u hipotalamusu i hipofizi kod žena, isto uraditi (i radi) kod muškaraca. Međutim, čisto da se osigurate, želećete da odštampate kopiju pomenute dve studije kao podršku.

I doktor vam je sad napisao recept. Jedina preostala stvar je da odete do apoteke i pokupite klomifen. Pre no što odete, neka vam doca napiše ‘bez korišćenja etiketa’ na receptu, da vas apotekar ne bi čudno pogledao i upitao, ’Pokušavate da zatrudnite godpodine?’ Zapamtite, izvan sveta bodibildinga, klomid se koristi kao pospešivač plodnosti kod žena. Kada vam doktor napiše one tri reči, uštedećete vremena i sprečiti bilo kakvo uznemiravanje.

Nolvadex (Tamoxifen)

Ovaj lek će biti teži za nabavku od klomida, iz prostog razloga što se ne koristi za lečenje neplodnosti. Jedina sigurna šansa za muškarca jeste ginekomastija. Mogli biste reći da su vam bradavice osetljive i da osećate da nadolazi gino. Ili možete probati pristup sličan nabavci klomifena. Možete mu predstaviti apstraktno i koristiti razum sa doktorom i reći da se nolvadex takođe nadmeće za vezivanje za estrogene receptore na sličan način kao klomifen.

Apstrakna istraživanja sa kojima se trebate naoružati su:

1) “Divergent effects of the antiestrogen tamoxifen and of estrogens on luteinizing hormone (LH) pulse frequency, but not on basal LH levels and LH pulse amplitude in men.” J Clin Endocrinol Metab 1988 Feb;66(2):355-60 by Spijkstra JJ, et al.

2) “Estrogens in the feedback regulation of gonadotropin secretion in men: effects of administration of estrogen to agonadal subjects and the anitestrogen tamoxifen and the aromatase inhibitor delta`-testolactone to eugonadal subjects.” Andrologia 1984 Nov-Dec;16(6):568-77 by Gooren LJ, et al.

Obe studije su otkrile povećanje LH kod normalnih muškaraca nakon što je nolvadex upotrebljen. Opet, nolvadex prvenstveno koriste žene; preciznije rečeno, koristi se u tretiranju uznapredovalog raka dojke kod žena u postmenopauzi. Dakle, budite spremni da apotekaru kažete da ne brine, budući da nemate rak dojke.

Arimidex (Anastrozole)

Sledeći lek će biti još teži za nabavku. Razlog tome je taj što doktori generalno ne mogu razumeti zašto bi muškarac želeo da smanji nivoe estrogena! Umesto toga mogu predložiti da ta osoba koristi antagonist estrogenu! Međutim, pomogli smo u eliminisanju doktora koji ne mogu ‘razumeti’ tako što smo tražili isključivo doktore širokih shvatanja koji se koriste modernom praksom. Dakle, doktor bi trebao znati da arimideks radi tako što inhibira enzim aromataze koji konvertuje testosteron u estrogen i tako vodi redukciji estrogena.

Ono što morate uraditi je da pokažete vašem doci da supresovanje estrogena preko inhibicije aromataze zaista dovodi do povećanja LH-a, kao i testosterona. Skorašnja studija poseduje argument baš za ovaj slučaj. Evo je:

“Aromatase inhibition in the human male reveals a hypothalamic site of estrogen feedback.” J Clin Endocrinol Metab 2000 Sep;85(9):3027-35, authored by Hayes FJ, et al.

Porast nivoa gonadotropina kao i testosterona su pronađeni kod devet muškaraca koji su koristili anastrazole. Druga studija je naišla na porast testosterona od 58% kao i povećanje LH i FSH kod osam muškaraca. Naslov je:

“Estrogen suppression in males: metabolic effects.” J Clin Endocrinol Metab 2000 Jul;85(7):2370-7.

Još jedan naslov koji može pomoći je:

“Inhibition of estrogen biosynthesis and its consequences on gonadotropin secretion in the male.” It can be found in the Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, 1992 Mar; 41(3-8):437-43.

Ako vam doca napiše recept, šanse su da ćete ipak napraviti finu rupu u novčaniku. Arimidex nije baš najjeftiniji lek. Ipak, ako su vam nivoi estrogena visoki, može biti itekako vredan tih para. Kao napomenu sa strane, ako su vam nivoi estrogena zaista viši od normale, onda samo napred i pitajte jednog od doktora da vam napiše recept za arimidex. Velika je verovatnoća da hoće.

Terapija zamene testosterona

Ovo će verovatno biti terapija lekom koju ćete najteže dobiti zato što se testosteron računa u propisane lekove (prim.prev. lekovi čija je distribucija i prepisivanje kao leka pod strogom kontrolom vlasti) i morali biste ga uzimati doživotno. Međutim, i dalje je vrlo verovatno da biste mogli da ubedite doktora da vam prepiše doze koje bi vas dovele do visoko-fiziološke koncentarcije, ali ne nužno i supra-fiziološke (tj. van moguće teoretske endogene proizvodnje).

Možete naići na problem gde će doktor pokušati da vas uplaši neargumentovanim izjavama o nuspojavama testosterona. Naravno, ovo i jeste razlog zbog kojeg smo izabrali ‘drugu vrtsu’ doktora koji zaista ispituju lekove i koji ne klasifikuju sve u strogo dobru ili lošu kategoriju.

Međutim, i najpristupačniji doktori će zahtevati vađenje krvi kako bi uradili analizu vašeg hormonalnog profila, pre no što počnu razmatrati terapiju testom. Bez brige, sa ovim doktorima širih shvatanja, vaš ukupni i slobodni testosteron bi morao biti poprilično visok da ne bi razmotrili terapiju. Iz mog ličnog iskustva, moj ukupni testosteron je bio oko 700ng/dl dok je moj slobodni testosteron bio 183pg/ml. Čak i tada, moj doca mi je dao injekciju od 300mg testosteron enentata da vidi da li ću primetiti poboljšanje tokom naredne nedelje.

Očigledno, svaki doktor ima svoje mišljenje o tome šta je ‘normalno’. Sjajna stvar vezana za tip doktora koji tražimo je da će biti otvoreniji u pomaganju da nas dovedu do te visoke fiziološke koncentracije. Doktor iz mog slučaja nije bio zadovoljan osim ako nisam bio oko 1,100ng/dl ili malo više od toga. Jedina prepreka je bila osiguranje. Vidite, doktori uglavnom zahtevaju određenu dokumentaciju iz laboratorije koja pokazuje ‘nizak’ testosteron. Oni žele da nalazi pokažu nivoe ispod normale i kod ukupnog i slobodnog testosterona.

I tako, došlo je vreme da se malo ‘majmunišem’ ako me razumete. Pa recimo, malo sam se igrao sa svojim telom i moje sledeće analize su pokazale ukupan nivo testa od 185ng/dl i slobodne nivoe od 14pg/ml. Kao posledica toga, izašao sam iz ordinacije sa pravim pravcatim receptom za testosteron, a da sam pritom dao samo pet dolara za terapiju.

Sad, većina doktora će vam dati izbor između Androgela ili injekcija od 200-300mg nedeljno. Iako nije super efikasna u smislu povećanja čiste mišićne mase (kao recimo 500mg/nedeljno), ova količina će vam i dalje dozvoliti da dođete do visokog nivoa koncentarcije (osim ako već niste pogođeni hipogonadizmom).

Verujem da se sada neki od vas pitaju kako da PRIVREMENO snizite svoje nivoe testa kako biste našli doktora koji će vam prepisati testosteron. Daću vam par saveta na kraju, ali bih prvo voleo da vam dam nekoliko drugih smernica.

Simptomi

Kada dođete kod doktora može vas pitati koje simptome imate ili vam može postaviti pitanja koja će mu pomoći da oceni da li imate manjak testosterona. Kažite doktoru sledeće ili odgovorite sa “da” na bilo koje pitanje koje upućuje na ove simptome. Možete navesti ove simptome da biste ubedili doktora da vam napiše recept za sve lekove koje smo naveli.

* Letargija

* Manjak seksualnog nagona (ne nužno manjak erekcija, već želje za seksom)

* Blage depresije

* Lako dobijate salo

* Teško gradite mišićnu masu uprkos povećanom unosu kalorija

* Nemate dobar trening (Ne možete da se koncentrišete, slaba želja za vežbanjem, slaba mišićna pumpa itd)

(prim. prev. takođe imajte na umu da ako imate par ovih simptoma po završetku ciklusa sa steroidima, šanse su da vam je testosteron nizak ili estrogen previsok, razmišljajte tokom kure o oporavku, bilo uz pomoć nolvadeksa i klomida ili uz pomoć prirodnih preparata tribulusa, ZMA, cinka)

Majmunisanje sa krvnim analizama

Kako biste smanjili vaše nivoe testosterona, moraćete da preduzmete neke relativno drastične korake. U stvari ,ovo će biti totalni smor! Naravno, shvatam da se sve ovo nalazi na granici preterivanja, ali ‘ej, ako dovoljno želite nešto bićete voljni da napravite neke poprilično ekstremne žrtve.

Prva stvar, smanjite unos kalorija na recimo nedelju dana. Ako možete, nemojte jesti 24 do 48 sati pre vađenja krvi. Kada budete jeli, nemojte unositi ugljene hidrate i masti. Ješćete samo protein tokom nedelje i poželjno ništa zadnjih 24 do 48 sati, ali ćete smeti da pijete. A piće će biti alkohol.

Tako je, ovo će biti jedini put kada preporučujem unos alkohola, ali će pomoći. Da budete sigurni, pićete 3 do 5 piva (ili ekvivalent u žestini) na dan, tokom 6 do 10 dana koji prethode testu. Noć pre analize, popijte 6 ili 7 piva, ili šta vas već čini dovoljno pijanim da ne smete voziti. Negde oko 2 sata pre analiza popijte 3 do 4 piva.

Budući da je ovo na prazan stomak, poželjno je da imate nekog ko će vas odvesti do ordinacije i nazad. Probajte da ne ‘vatate sestre za dupe ako se naroljate, a ako u sobi postoji lampa pokušajte da ne nosite kačket na glavi dok pevate Acu Lukasa i ‘Bele ruže’, uz odgovarajuće pokrete rukama.

Što se treninga tiče, vežbaćete dvaput dnevno uključujući i kardio tokom cele nedelje kako biste podigli nivoe kortizola. Ovo će takođe smanjiti testosteron. Takođe bih voleo da spavate što manje. Oko 3-4 sata noću, a noć pre analiza ni malo. Drugim rečima, radite sve naopako!

Možete probati i sa pilulama za kontracepciju. Međutim, nemam iskustvo iz prve ruke sa ovim metodom, pa ne mogu reći koliko dobro će raditi. Ako pokušavate da dobijete arimidex (ispoljavajući visoke nivoe estrogena), možete probati sa pilulom uz androstendion, iako ja lično ovo ne bih radio.

Da se zaista ‘uništite’, probajte da gledate što više repriziranih epizoda Kasandre i Esmeralde. Nivoi testa će vam sigurno potonuti, osim ako ne odlučite da se ubijete ili odlučite da postanete majka vašeg oca od strica. Sad ozbiljno, bilo bi dobro da nabavite koren sladića. Unosite 3,000mg na dan tokom 6 do 10 dana koji prethode analizama. Međutim, hteo bih da vas upozorim da će vam trebati dosta kalijuma u vašoj ishrani, jer će koren sladića sniziti nivoe kalijuma. Nepridavanje značaja ovome, pogotovo ako ćete piti alkohol, može biti veoma opasno.

Sve ove stvari zajedno će dramatično sniziti vaše nivoe testa do tačke gde ćete biti kvalifikovani da primate terapiju. E da, probnajte da ne učestvujete u bilo  kakvim seksualnim aktivnostima. Inako ćete verovatno biti suviše premoreni da ‘cepate’.

Zaključak

Nadam se da sam vas ubedio da su laganje i prevara uvek pravi način kada je zdravstvo u pitanju. Ne, samo se šalim! Ozbiljno sad, nisu svi doktori ispranih mozgova i zatvorenih pogleda na svet. Samo morate potražiti unaokolo da nađete one bolje. Zapamtite da insistirate na tome da vaši nivoi testosterona prave probleme i da biste hteli da probate određen lek kako biste se rešili niskog nivoa testa.

Budite iskrenu u vezi toga šta želite od doktora. Zapamtite, oni su tu da vam pomognu! Ne plašite se onoga što bi mogli reći. Šta mogu da urade uostalom? Ako se kojim slučajem doktor ne slaže da vam pomogne u bilo kom smislu, vreme je da idete dalje. Ima mnogo drugih doktora unaokolo. A sada idite i učinite me ponosnim!

Autor: Cy Willson – Your Doctor, Your Dealer
Preuzeto sa: www.t-nation.com
Preveo i prilagodio F.J. za EXYU FITNESS

Tags: , , , , , , , ,

Category: Doping

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Choose the lion to win.

CuteCaptcha