Paste your Google Webmaster Tools verification code here

MAKSIMALNO ISKORISTITE PROTEINE: SVE JE U TAJMINGU

Preraspodela proteina između obroka u toku dana nije toliko bitna koliko ukupan dnevni unos. Međutim, prema novom istraživanju, struktura unosa proteina u satima nakon treninga može da bude od značaja za to kako ih vaše telo procesuira.

U novijoj studiji, objavljenoj u skorašnjem broju Nutrition and Metabolism, grupa muškaraca koji vežbaju sa tegovima su radili trening za donji deo tela, podeljeni u dve grupe koje će uneti 80g proteina 12-očasovnom periodu, na sledeće načine: 8 doza od 10g na svakih sat i po vremena, 4 doze od 20g na svaka tri sata ili 2 doze od 40g na svakih 6 sati. Istraživači su merili obrt proteina, sintezu i razgradnju.

Do kraja istraživanja, subjekti koji su konzumirali 20g whey proteina na svaka 3 sata su imali najbolje rezultate, uz povećan ukupni neto proteinski balans u odnosu na subjekte u ostale dve grupe, što je navelo istraživače na zaključak da je unos od 20g proteina na svaka tri sata nakon treninga najefikasniji način za iskorišćavanje proteina za oporavak i sintezu mišićnih proteina.

 

Reference: Nutr Metab., 2012; 9(1):91.

 

 

Autor: Jim Stoppani, Ph.D
Preuzeto sa: www.flexonline.com
Prevela i prilagodila: I.K. za EXYU FITNESS

Category: Studije, Tekstoteka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *